Hoe overleeft je relatie een kind?

Breng het vuur terug in je relatie.

Vertrouwen, dat doe je niet zo maar.

Vertrouwen op je oudersAnderen vertrouwen. De een doet dat makkelijker dan de ander, hoe kan dat.


Uit onderzoek blijkt dat vertrouwen voor een deel uit je persoonlijkheid voort komt. Mensen die tobben en angstig zijn aangelegd, durven minder snel een risico te nemen en dus ook minder op anderen te vertrouwen.


Verder hebben eerdere ervaringen invloed op onze mate en intensiteit in het vertrouwen in anderen. Onze ervaringen met onze ouders of andere relationeel belangrijke mensen in onze jeugd leggen de basis in onze jeugd. Als zij betrouwbaar, zorgzaam en integer waren, dan projecteren we dat in de toekomst sneller op anderen. Op latere leeftijd wordt dit basisvertrouwen verhoogd of verlaagd door zowel positieve als negatieve ervaringen. Naarmate we ouder worden en onze ervaringsniveau stijgt, neemt ook het vertrouwen in anderen meer toe.


Ook onze eigen betrouwbaarheid naar anderen toe speelt een grote rol. We projecteren onze vertrouwen op anderen in vergelijkbare situaties. Als je zelf coöperatief, sociaal en vriendelijk bent ingesteld, vertrouw je anderen sneller.


Het vertrouwen wordt versterkt of verzwakt door onze emoties. En alcohol versterkt emoties waardoor het vertrouwen nog verder wordt versterkt of verzwakt. Ben je boos of angstig dan wantrouw je sneller. Ben je blij en optimistisch dan vertrouw je sneller.


De 7 voordelen van coaching

1. Met coaching lost u het dilemma en hindernis op.

Coaching is professionele begeleiding. Als coach ben ik gespecialiseerd om u te helpen bij veranderingen in uw leven. Vooraf bepalen we precies welk resultaat u wilt behalen. En we controleren dat tijdens de sessies en ook na afloop.

Wat uw uitdaging ook is – ander werk, betere relaties, meer zelfvertrouwen, minder zorgen – coaching zorgt ervoor dat u snel een oplossing vindt.

2. Coaching geeft het snelste en beste resultaat.

Ik heb cliënten die jarenlang worstelen met een vraagstuk en binnen korte tijd enorme resultaten behalen. Met coaching komen we snel tot de kern – dat waar het echt om gaat.

Coaching is altijd persoonlijk en maatwerk. U bent, net zoals iedereen, uniek. Wat voor anderen geldt, hoeft voor u niet te gelden.

Coaching gaat uit van uw uniek(e) voorkeur, gedrag en persoonlijkheid. Alleen zo kunnen we samen ervoor zorgen dat het resultaat ook echt op u van toepassing is.

3. Coaching is actiegericht.

De artikelen op deze site geven u kennis. Maar coaching geeft u resultaat. Want het gaat er om, om alle kennis toe te passen. Er is een verschil tussen iets weten en iets doen.

Ik help u met een actieplan en samen zorgen we ervoor dat u niet alleen weet wat u wilt, maar ook nog hoe u dat bereikt.

4. Coaching motiveert en geeft steun en kracht.

Soms is het lastig uzelf te motiveren als dingen niet gaan zoals u wilt. Vaak zie ik cliënten met hangende schouders binnenkomen en (soms pas na meerdere sessies) opgelucht en vrolijk de deur weer uitgaan. Omdat ze weten wat ze willen en hoe ze daar kunnen komen. Een coachingsgesprek is altijd realistisch en opbouwend. Dat geeft u veel positieve energie.

De druk van een persoonlijke uitdaging kan soms zwaar zijn. U heeft het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Soms voet u zich eenzaam en lijkt het alsof u niet verder komt.

Met coaching komt u erachter dat er iemand is die u begrijpt en die u steunt. Dat geeft nieuwe kracht en zekerheid.

5. Met coaching komt u erachter wat u tegenhoudt.

Als niets u tegenhield was u er waarschijnlijk al. We hebben allemaal wel blokkades: soms is dat angst om te veranderen, soms is het een gebrek aan zelfvertrouwen.

Wat u ook tegenhoudt, met coaching komt u daar achter. Zonder oordeel en op een prettige manier natuurlijk. Vanuit dat punt kunt u dan verder groeien.

6. Coaching is 100% vertrouwelijk.

Soms wilt u niet dat de mensen in uw omgeving weten wat u bezighoudt. Vaak kunnen deze mensen u vaak niet verder helpen. Elk coachingsgesprek is 100% vertrouwelijk – niemand anders krijgt het te horen. Dat geeft rust: u hoeft niet bang te zijn dat u iets verkeerds zegt. En verder kunt u zelfs kiezen voor een coach buiten uw eigen sociale omgeving. Dat geeft nog weer een extra veilig gevoel.

7. Met coaching wordt geen oordeel gegeven.

Hoe vaak heeft u niet mensen in uw omgeving die u adviseren? Die vertellen wat u moet doen of u corrigeren op uw gedrag? Coaching is alles behalve dat. U wordt een aantal mogelijkheden voorgelegd, onderbouwingen gegeven en vergelijkbare situaties voorgelegd. Uiteindelijk is de keuze aan u wat bij u past.

Ophaalbrug gedrag

Iedereen kent wel iemand of heeft wel eens een gesprekspartner meegemaakt, die als veel gebruikte onderbouwing „wil ik niet”, „vind ik niet”, „ben ik niet mee eens”, „ik zie dat niet” gebruikt. En vervolgens geen verdere onderbouwing geeft, geen voorbeelden kan noemen of misschien zelfs geen respons meer geeft.

Als gesprekspartner probeer je iedere keer weer contact te leggen en respons te krijgen, je gebruikt „hoe lijkt je dat”, „wat vind je ervan”, „hoe zie jij dat”. Echte verbindende zinnen.

Een mooie metafoor, is die van de ophaalbrug. De persoon „ik", is de brugwachter, is de enige die bepaalt of de ophaalbrug neer gaat of omhoog staat. Toegankelijk of niet toegankelijk is. Als gesprekspartner ben je afhankelijk van het gedrag van de brugwachter.

Ophaalbrug-gedrag is een regelmatig terugkerend verschijnsel in mis-communicatie. En zeer vermoeiend en frustrerend voor diegene die niet in de situatie zit om de ophaalbrug te kunnen bedienen. Je moet je afvragen of hier wel sprake is van gelijkwaardigheid. Je zit in een afhankelijke positie. Hoeveel energie wil je er in blijven steken.

Er zijn tal van oorzaken aan te wijzen waarom de brugwachter (vaak onbewust) kiest voor dit gedrag. Enkele mogelijke oorzaken zijn te vinden in de wil van de brugwachter, zijn/haar motivatie, belangen (onderhandeling), zijn/haar positie (verdediging), onzekerheid, angsten, opleiding, de opvoeding en meer.

Ophaalbrug gedrag is een veel voorkomend verschijnsel en aanleiding van coachees (zowel stellen, compagnons, zakenpartners als individueel) om bij mij te komen om deze ongelijke „cirkel” te doorbreken.

Het resultaat na een gesprek is vaak voldoende om inzicht te krijgen in dit mechanisme en een grotere bewustwording te krijgen. Als je ziet wat je doet en wat het met een ander doet, kun je bewuster keuzes maken.

In een vervolggesprek worden concrete voorbeelden aangehaald en doorgesproken wat de effecten zijn op jezelf en (mogelijk) op de ander en welke mogelijke oplossingen er zijn.

Laat meer berichten zien

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.