CGT | Cognitieve Gedrags Therapie

Exposure Therapie wordt ingezet om angsten te overwinnen.

Exposure Therapie
Exposure Therapie
Dankzij angsten voorkomen we dat we ons leven op het spel zetten. Het zorgt er voor dat we niet in een levensbedreigende situatie stappen. Denk bijvoorbeeld aan een mijnenveld.
Angsten zijn vaak nuttig.

Daarnaast zijn er ook angsten die vaker terugkomen (steeds intensiever) je leven ontwrichten en kunnen leiden tot een blijvende angststoornis. De angst heeft dan een grote impact op je leven. Het gaat samen met, de naam zegt het al, heftige angstgevoelens. Het is logisch dat je de angst niet wilt voelen en deze wilt vermijden. Iemand met een sociale fobie doet vaak zijn uiterste best om de angst voor anderen verborgen te houden. Iemand met een paniekstoornis probeert situaties waar hij in paniek kan raken te voorkomen.

In de werkelijkheid blijkt dat vermijding op de korte termijn minder angst geeft, maar op de lange termijn het angstprobleem in stand houdt. Door de angst steeds uit de weg te gaan (vermijden), ervaar je nooit wat er echt zou zijn gebeurd in zo'n situatie. Door vermijding kan jouw leefwereld bovendien steeds kleiner worden.

Dankzij exposure therapie kun je gecontroleerd en in (zeer) kleine stappen je angst weer onder controle krijgen.
‘Exposure’ is een ander woord voor blootstelling. Bij de meeste angststoornissen is exposure therapie de meest effectieve therapievorm.

Gedurende de exposure therapie leer je stap voor stap de confrontatie met de angst aan te gaan. Dit is spannend, maar op de lange termijn neemt het angstprobleem af. Je leert dat je het aan kunt. Het resultaat van exposure therapie is niet dat de gevoelens van angst of spanning (volledig) verdwijnen, maar dat de angsten jou niet meer belemmeren in jouw leven en je een manier hebt gevonden om er mee om te gaan.
Neem contact met ons op voor meer informatie, om kennis te maken met onze therapeut en jouw/ jullie situatie voor te leggen, voor het bespreken van de therapiemogelijkheden voor jouw/ jullie situatie, als je je afvraagt of een wijze van therapie je gaat helpen of je wilt direct een afspraak maken.

Laatste pagina update: 17 Augustus 2021

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.