psychoanalytische of psychodynamische psychotherapie

Psychoanalytische of psychodynamische psychotherapie gaat er vanuit dat mensen vooral gevormd worden door belangrijke ervaringen uit hun jeugd.

Psychoanalytische therapie
Psychoanalytische therapie
Als er psychische problemen zijn dan zijn die vaak het gevolg van emotionele conflicten uit je kindertijd. Deze conflicten ontstaan vaak in relatie tot belangrijke personen zoals verzorgers en gezinsleden of in relatie tot je eigen geweten. Als een kind innerlijk conflict ervaart, door bijvoorbeeld een gebrek/ tekort aan liefde of door een gevoel van afwijzing, kan daar op reageren met afweermechanismen zoals ontkenning en projectie. Daarna kan dit gedrag onderdeel worden van de persoonlijkheid.

Wanneer je volwassen bent gebruik je hetzelfde gedrag dat je ook als kind vertoonde tijdens conflictsituaties, dat heeft je immers destijds ook geholpen. Bij stress of in crisis situaties reageer je als volwassene op dezelfde manier als dat je deed toen je kind was.

Zowel psychoanalyse als psychoanalytische psychotherapie gaat ervan uit dat mensen zich over het algemeen niet bewust zijn van de emoties die ons gedrag veroorzaken. Dit zijn vaak vergeten of verdrongen emoties. Gedurende de therapie wordt je bewust van deze emoties. Door verdrongen emoties in een veilige therapiesetting opnieuw te beleven, kan je ze alsnog verwerken. Zo ben je in staat om je conflictbehendigheid die je jezelf hebt aangeleerd in je kindertijd te vervangen door aangepaste, gezondere manieren van conflictbehendigheid. Ondersteund door onze psychotherapeut verdiep je je op een veilige manier en in een veilige setting, in je verleden. Weerstand die psychotherapie bij je kan oproepen weerspiegelt vaak de intensiteit van de onderliggende onverwerkte conflicten. Dan weet je dat je op de goede weg bent.

Onze therapeut heeft onder anderen een psychoanalytische achtergrond en kijkt bij de oorzaken van relatieproblemen ook naar emotionele conflicten uit de kindertijd van elk van jullie. Er wordt gekeken naar uit welke gezinnen jij en je partner komen. Jullie kunnen en mogen in de therapie jullie onverwerkte emoties opnieuw ervaren. Het doel van de inzet van psychoanalytische psychotherapie is het bewust worden van verborgen gevoelens en gedachten, waardoor jullie allebei inzicht en begrip krijgen in de oorzaak van jullie eigen en elkaars problemen. Zo kunnen jullie de emoties die de relatie in de weg staan, alsnog verwerken.
Neem contact met ons op voor meer informatie, om kennis te maken met onze therapeut en jouw/ jullie situatie voor te leggen, voor het bespreken van de therapiemogelijkheden voor jouw/ jullie situatie, als je je afvraagt of een wijze van therapie je gaat helpen of je wilt direct een afspraak maken.

Laatste pagina update: 17 Augustus 2021

Voor ons is uw privacy belangrijk. Wij beveiligen automatisch alle communicatie en gebruiken uitsluitend cookies voor het verbeteren van de website.